Bekkenfysiotherapie voor mannen.
Tussen navel en knieën: leer je bekkenbodem optimaal gebruiken
Enig idee wat zich precies afspeelt tussen je navel en knieën? Daar liggen allerlei organen veilig opgeborgen in je bekken. Je blaas, je prostaat, je scrotum, de uitlopers van je darmen, noem maar op. We hebben het hier alleen even over het mannenlichaam natuurlijk.
Spanning veroorzaakt klachten
In dat bekken zitten je bekkenbodemspieren. Die spieren zijn prima poortwachters: ze zorgen dat het verkeer van al je organen in goede banen wordt geleid. Alles stroomt lekker naar buiten op het juiste moment. Maar die spieren kunnen ook veel te zacht of juist te hard werken. Je kunt ze onbewust te strak aanspannen. Zo bezorgt die bekkenbodem je uiteindelijk veel pijn en narigheid.
Spieren kun je trainen
Dan biedt bekkenfysiotherapie, fysiotherapie speciaal voor je bekkenbodem, uitkomst. Als je weet hoe je je bekkenbodemspieren het beste kunt gebruiken en trainen, kan dat in korte tijd een wereld van verschil maken.
Wat zijn je klachten?
Misschien loop je rond met klachten als:
- te vaak, te onverwacht, te slecht plassen en nadruppelen
- blaaspijn
- prostaatpijn
- pijn in je lies of scrotum
- scrotumpijn
- erectiestoornis
- obstipatie en aambeien
- incontinentie
- ontstekingen en irritaties
Niet zelden heb je die klachten al jaren. En met leeftijd hebben ze meestal niets te maken. Misschien heb je al operaties ondergaan of medicijnen geslikt die niet veel geholpen hebben. De klachten gaan niet over, of komen steeds weer terug. Ze kunnen je leven danig beïnvloeden en vergallen.
Bewust van je bekkenbodem
Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat er in die bekkenbodem gebeurt. Je moet je bekkenbodemspieren weer opnieuw leren gebruiken. Dan kunnen klachten wonderbaarlijk snel verdwijnen.
Hoe zit het bij jou?
Ervaren bekkenfysiotherapeut Carel Jan van der Heide weet je heel snel te vertellen hoe het met jouw bekkenbodemspieren zit. Tijdens de intake legt hij uit hoe het bekken in elkaar steekt, vraagt naar je klachten, doet lichamelijk onderzoek en komt meteen met een behandelvoorstel. Geheel op maat en meestal maar met een klein aantal sessies bij hem. Als hij denkt dat spiertraining niet zal helpen of dat er misschien toch een medisch probleem is, verwijst hij je vanzelfsprekend door, bijvoorbeeld naar een internist of uroloog.
Meet je spierspanning
Carel Jan zet ook de EMG-meter in. EMG staat voor elektromyografie. Dat apparaat meet via sensoren op je lichaam exact de spierspanning: staan je bekkenbodemspieren te strak gespannen, wat zie je op de meter als je ontspant? Je krijgt ter plekke feedback en snapt ook beter hoe je jezelf in het dagelijks leven kunt corrigeren.
Therapie wordt vergoed
Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en bij plasproblemen vaak ook uit het basispakket. Je kunt rechtstreeks een afspraak met Carel Jan maken. Of misschien heeft je huisarts of specialist je doorverwezen naar hem. Jij zit aan het stuur Jij bent zelf de regisseur tijdens de fysiotherapie. Carel Jan coacht je – fysiek én mentaal –, en geeft oefeningen, tips, informatie. Je oefent zelf je bekkenbodemspieren, dat kan op elk moment van de dag, niemand die het ziet. Je krijgt ook lifestyle-adviezen: hoe plas je goed, wat is een goede zit- en stahouding? Hoe zorg je dat je niet te hard tekeer gaat in de sportschool met te zware gewichten?